Blog

XDSU44RQXR

Help! Ik moet biologisch kiezen!

  |   Natuurlijke voeding blog!

Het valt niet mee om je weg te banen tussen alle adviezen die er bestaan tegenwoordig. Dat is ook lastig, zeker als je net komt kijken en alle superfoods, vitaminenpillen en bananenbroden over je heen komen. En dan hebben we het nog niet over de ingewikkelde etiketten.

Kies zelf!

Natuurlijk heb ik een bepaalde mening over voeding en kies ik persoonlijk voor zo min mogelijk bewerkte, pure producten. De invulling daarvan kan per persoon verschillen. De één vindt brood (volkoren zuurdesem spelt) er wel in passen, de ander niet. Ik stel dan ook voor dat degene die het er wel in vindt passen, het wel eet en degene die het er niet in vindt passen, niet. Het klinkt best simpel he!

De tien tips!

 1. Schrap de geraffineerde suikers. Dit kun je intensief doen, door bijvoorbeeld alle etiketten te lezen, maar je kunt ook de tips om suiker te minderen even doorlezen.
 2. Leer over e-nummers. Het boekje ‘wat zit er in uw eten‘ kan daarbij helpen. Deze vertelt je over welke e-nummers veilig en niet schadelijk zijn, welke e-nummers minder geschikt zijn en welke e-nummers je beter kunt mijden.
 3. Beperk je tot pure producten zonder etiket of zonder lange ingrediëntenlijsten. Fruit, groenten, noten, vlees, vis, zaden, pitten, peulvruchten, granen e.d. zijn pure producten met geen of weinig ingrediënten.
 4. Verdiep je in het verschil tussen volkoren en niet-volkoren. witte bloemproductenzijn bewerkt en zijn verder niet erg voedzaam.
  Eet goede vetten! hier vind je een mooie beschrijving. En hier hoe je goede vetten je keuken in krijgt.
 5. Drink water of leer het drinken!
 6. Neem geen gepasteuriseerde zuivelproducten. Kies voor rauwe zuivelproducten of voor de bekende zuivelvervangers (zoals kokosmelk en amandelmelk).
 7. Eet gefermenteerd eten of drink het. Lekker veel enzymen! Je kunt zelf fermenteren, bijvoorbeeld zuurdesembrood of augurken, of je kunt waterkefir of melkkefir drinken.
 8. Kies biologisch. Ik weet dat het duurder is, maar je kunt bij gezond eten ook heel veel dingen niet kopen, waardoor je misschien meer ruimte hebt voor biologische kwaliteitsproducten die op natuurlijke wijze groeien of geproduceerd worden. Het is niet perfect, dat biologische, maar het is wel een goed uitgangspunt.
 9. Stress niet. Dat heeft nog nooit iemand gezond gemaakt. Luister naar je lichaam, duik niet op elk advies wat je leest (zelf niet op Voedzo, ik heb geen illusies de waarheid in pacht te hebben ) maar onderzoek zelf, doe rustig en kies wat bij je past.
 10. Kies omdat je het zelf fijn vindt. Wat ik al zei, eet brood als je dat fijn vindt en eet het niet als je het niet fijn vindt.