Blog

54F76699E9

Manuka honing? What the UMF??

  |   Natuurlijke voeding blog!

Rauwe honing is een stuk gezonder is dan gewone honing. Dan heb je ook nog Manuka honing. Dit heeft overigens niets te maken met de temperatuur van verhitting. Bijen worden uitgezet in specifieke bossen, gebieden, etc waar iets specifieks groeit. Zo is bloemenhoning van bijen die bij de bloemtjes gevolgen hebben (als in, de nectar verzameld hebben van bloemen), lavendelhoning van bijtjes die bij lavendel gevlogen hebben, etc.

De manuka struik in australië en nieuw zeeland

Manuka honing is van bijtjes die gevlogen hebben bij Leptospermum Scoparium, de Manuka struik. Deze groeit in Australië en Nieuw Zeeland. Je Manuka honing zal dus niet lokaal zijn. De smaak is bijzonder, heel donker en sterk. Persoonlijk vind ik het niet heel lekker. Het heeft echt een aparte smaak, vind ik.

Wat is er speciaal aan manuka honing?

Manuka honing is duurder dan andere honing (wellicht ook vanwege transport) en wordt vaak apart genoemd. Wat er zo speciaal is aan Manuka honing? Natuurlijk heeft het alle voordelen die elke honing heeft. Daarnaast is het éxtra antibacterieel en extra antischimmel. Het wordt gebruikt voor kleine wondjes en kleine brandwonden.

What the UMF?

Manuka bevat een antibacteriële stofje dat in alle honing aanwezig is: methylglyoxal. Waar dit in alle honing aanwezig is, is de aanwezigheid in Manuka honing verreweg het grootst. Dit geeft een antibiotische werking. Echter, de concentratie van deze stof kan zeer verschillen, ook in Manuka honing. Daarom is er een schaal ontwikkeld, genaamd UMF (Unique Manuka Factor), die aangeeft of de honing veel of weinig methylglyoxal bevat. Manuka honing met UMF 10 of hoger wordt gezien als ‘actieve Manuka honing’ of UMF Manuka honing’.

Waar gebruik ik Manuka honing voor?

Ik gebruik Manuka honing voor het schoonmaken van mijn gezicht. Het is prijzig, maar je doet er dan wel eeuwen mee. Zoals ik zei vind ik het niet lekker, dus eet ik het niet. Al heb ik begrepen dat een eetlepel per dag je weerstand verhoogd.

Nu moet ik erbij zeggen dat ik niet eens wist dat er verschillen bestonden wat betreft die antibacteriële werking. Ik gebruik die van De Traay, maar die is vast weer niet ‘goed genoeg’. Ik ben soms echt onwetend, haha! Ik ga eens proberen zo’n supergeconcentreerde supermanuka pot te bemachtigen en kijken of het verschil maakt. Uiteraard laat ik het jullie weten!