Wat is biologisch eten?

Tafel met biologisch eten

In de supermarkt, bij de groenteboer en op de markt: overal kun je tegenwoordig biologisch eten krijgen. Maar wat is biologisch eten nu eigenlijk? En zijn er ook andere biologische producten dan biologisch eten? We zetten hier alles over biologisch eten voor je op een rijtje.

 

Respect voor de natuur

Biologisch wil zeggen dat iets is geproduceerd met respect voor de natuur. Dat gaat dus om biologische voeding, maar ook om producten waarin natuurlijke materialen zoals katoen of leer zijn verwerkt. Bij biologisch eten gaat het om producten waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen zoals kunstmest zijn gebruikt, waarbij geen preventieve antibiotica zijn gebruikt, en die zijn gecontroleerd door het onafhankelijke instituut Skal. Biologische producten zijn te herkennen aan het Europese biologisch keurmerk, een groen blaadje van sterretjes. Als je biologisch eten koopt waarop dit logo staat, dan weet je zeker dat het product voldoet aan de strenge Europese eisen waar biologische producten aan moeten voldoen. En dat product kan variëren van een mooie katoenen bloes tot aan biologische babyvoeding.

 

Wat is het verschil tussen biologisch, ecologisch en organisch?

Biologische landbouw richt zich op de instandhouding van de ecologische systemen en hen versterken. Zo kan een boer bijvoorbeeld bijen houden voor de bestuiving van gewassen zoals fruitbomen en aardbeien. Daarnaast worden er organische stoffen zoals organische mest van koeien en paarden gebruikt.

 

Biologisch vlees en waarop je moet letten

In de biologische veeteelt streeft men naar gezonde dieren die op een natuurlijke manier worden gehouden. Dus hebben de dieren voldoende ruimte en kunnen ze naar buiten. Er wordt geen gebruik gemaakt van preventieve antibiotica en hormonen. Bovendien behouden de dieren hun snavels en krulstaarten. Varkens mogen dus lekker rollen en wroeten in de modder en kippen mogen een lekker zandbadje nemen.

 

Biologische groenten en waarop je moet letten

Biologische groenten en fruit staan met de wortels in de volle grond. Zo krijg je sterkere planten en bomen. Bovendien worden ze bemest met organische mest in plaats van met kunstmest en worden voor de bestrijding van ongedierte zoals bladluis geen chemische middelen ingezet. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van de bladluis en zijn daarmee een natuurlijke manier om bladluis te bestrijden.

 

Overig biologisch eten

Voor overige biologische voeding zoals vis en wild gelden dezelfde strenge eisen. Zalm, kabeljauw, forel en garnalen zijn allemaal biologisch te krijgen. De vis wordt gekweekt in biologische viskwekerijen. Daar hebben ze alle ruimte en er worden geen extra middelen aan het water toegevoegd zoals zuurstof, medicijnen of groeimiddelen. De vissen kunnen zich hier voortplanten op een natuurlijke manier en ook voor het diervriendelijk slachten gelden strenge regels. In het wild gevangen vis is niet per definitie biologisch. Voor vis en ook voor wild dat in het wild gevangen is geldt namelijk dat je niet kunt controleren wat de dieren hebben gegeten.
Biologisch eten kun je krijgen in natuurvoedingswinkels, maar ook in de supermarkt, op de markt of in je eigen omgeving bij biologische boeren die hun producten zelf verkopen. Ook kun je bij steeds meer restaurants biologisch eten.